Gymnázium a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Zlín

< zpět

ZÁŽITKOVÁ EXKURZE V NEMOCNICI UHERSKÉ HRADIŠTĚ

V úterý 23. 5. 2017 se zúčastnili studenti 3. ročníků, kteří navštěvují semináře z biologie a chemie, zážitkové exkurze v uherskohradišťské nemocnici. Studenti se na úvod exkurze dozvěděli něco z historie nemocnice a následně byli seznámeni s perspektivou zaměstnání v různých oborech medicíny.

Následovala přednáška o důležitosti hygieny rukou, po níž si účastníci exkurze mohli vyzkoušet a pod UV lampou ověřit, zda jsou schopni podle správného postupu zbavit své ruce veškerých choroboplodných zárodků.

V hlavní části exkurze se studenti rozdělili do tří skupin a vydali se do jednotlivých pavilonů nemocnice. Jedna ze skupin se za plného provozu seznámila s mikrobiologickými a biochemickými laboratořemi. Druhá navštívila gynekologicko-porodnické oddělení a poté ještě zavítala na chirurgické oddělení. Poslední, třetí skupina, navštívila radiologické oddělení nemocnice, kde se seznámila s principy zobrazovacích metod v medicíně. Za provozu měli možnost pozorovat rentgenologické vyšetření, vyšetření na CT–tomografu, na mamografu a na závěr navštívili i oddělení magnetické rezonance.

Konec exkurze probíhal na hematologickém oddělení, kde jsme byli informováni o možnostech dárcovství krve a kostní dřeně. Odvážnější studenti si po instruktáži vyzkoušeli odběr krve na maketě, kterou používají začínající medici a zdravotní sestry. Dva nejodvážnější studenti dokonce podstoupili odběr krve s následným určením krevních skupin.

Studenti si z exkurze určitě odnesli spoustu zajímavých informací, poznatků a podnětů. Věřím, že se mnozí z nich utvrdili v tom, že by jednou náročné povolání lékaře chtěli také vykonávat.

Za předmětovou komisi biologie a chemie Pavel Horčic

< zpět