Sportovní třídy Jaroslava Halvy

Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Logo tříd se sportovní přípravou GJŠ

Úvod

Dobrý den,

dovolte mi, abych Vás přivítal na sportovních stránkách naší školy. Výuka ve sportovních třídách byla na našem gymnáziu zahájena 1. 9. 1999. Od té doby prošla sportovními třídami řada výborných sportovců. Na škole jsou čtyři třídy se sportovním zaměřením, ve kterých studují kmenoví a nekmenoví sportovci. Ve šk. roce 2023/2024 v naší škole studuje 93 kmenových a 30 nekmenových sportovců.



Mgr. Radim Bárta

Máme 2 studijní sportovní obory:

79-42-K/41 Čtyřleté gymnázium se sportovní přípravou

kmenoví sportovci (atletika, basketbal, házená, plavání, volejbal). Školní vzdělávací program "Škola s dobrým startem".

79–41-K/41 Čtyřleté gymnázium pro nekmenové sportovce ve sportovní třídě

nekmenoví sportovci (lední hokej, fotbal, tenis, sportovní gymnastika, krasobruslení, aerobik, akrobatické lyžování, orientační běh, balet). Školní vzdělávací program "Škola v pohybu".




Jednotlivé kmenové sporty jsou koncipovány jako vrcholová sportovní střediska pod vedením profesionálních úvazkových trenérů. Sportovní tréninky jsou dvoufázové s tréninkovým objemem minimálně 16 hod. týdně – 6 hod. dopoledne, 10 hod. odpoledne. Tréninky jsou vyučovací jednotkou, probíhají ve dvouhodinových blocích s evidencí do elektronických třídních knih pěti kmenových sportů.

Nekmenoví sportovci mají dopolední výuku rozšířené tělesné výchovy v rozsahu tří vyučovacích hodin. Odpolední tréninky probíhají pod hlavičkou sportovních klubů.

Studenti sportovních tříd jsou zároveň členy zlínských sportovních klubů, pravidelně se velmi úspěšně účastní všech sportovních soutěží v rámci školy a sportovních klubů. Škola ve spolupráci se sportovními kluby vychovala řadu českých sportovních reprezentantů, jejichž počet je v současné době 11 kmenových reprezentantů a 11 nekmenových sportovců. Top-sportovní reprezentanti s mezinárodními sportovními úspěchy jsou uvedeni v obrazové galerii.

Pokud se rozhodujete pro gymnaziální studium spojené s kvalitním sportovním tréninkem je pro Vás naše škola určitě správnou volbou.

Mgr. Radim Bárta
zástupce ředitele pro sport

PhDr. Jaroslav Halva

PhDr. Jaroslav Halva

Vynikající český oštěpařský reprezentant a trenér.

Trénoval oštěpařské osobnosti, trojnásobného olympijského vítěze, mistra světa a světového rekordmana Jana Železného, bronzového medailistu z OH v Londýně a Tokiu, mistra světa, mistra Evropy a vítěze atletické oštěpařské Diamantové ligy Vítězslava Veselého.

Trenér řady našich školních českých atletických reprezentantů. Zakladatel sportovních tříd na našem gymnáziu.

Patroni našich sportovních tříd

Tomáš Dvořák

Tomáš Dvořák

Vynikající český atletický reprezentant – vícebojař.

Trojnásobný mistr světa v desetiboji, halový mistr Evropy v sedmiboji, bronzový medailista z Olympijských her v Atlantě, bývalý držitel světového rekordu v desetiboji 8 994 bodů.

Vítězslav Veselý

Vítězslav Veselý

Vynikající český reprezentant v hodu oštěpem.

Mistr světa, Mistr Evropy, bronzový medailista z Olympijských her v Londýně a Tokiu, trojnásobný vítěz Diamantové ligy, mnohonásobný mistr české republiky.

Petr Vabroušek

Petr Vabroušek

Vynikající český reprezentant v triatlonu a ultramaratonu.

Jedenáctinásobný Mistr ČR v dlouhém triatlonu, 79× TOP 10 na oficiálních Ironmanech WTC (světový rekord), 15× v řadě profesionální účast na Havaji, 34× vítězství v závodech na tratích Ironmana, 2× vítěz světového poháru v dlouhém triathlonu, 168× dokončený závod na tratích Ironmana, vítěz seriálu ultramartonů Horská výzva 2013, vítěz maratonu v Antarktidě na 42 km a 100 km v rekordních časech, vítěz maratonu na Severním pólu.

Videoprezentace sportů na našem gymnáziu