Obsah lekce:
Zdrojové video k procvièování: halloween
Pøedtím, než se pustíme do barevných korekcích na klipu, pøenastavíme si pracovní plochu. Toho dosáhneme pomocí menu, kde zvolíme položku "Window" a "Workspace" a "Color Corection". Tím docílíme optimálního rozložení ovládacích prvkù na pracovní ploše pro tyto operace. Mimo to, že se nám zmìní rozložení prvkù, dojde také ke zmìnì v oknì "Monitor". Opìt tu jsou sice k dispozici dvì náhledové okna, ale jedno je "Program Monitor", tedy okno, které nám sprostøedkuje náhled na výsledek umístìný na èasové ose a druhé je tentokrát okno s názvem "Reference Monitor", který zobrazuje také výsledek na èasové ose, ale jeho použití je specifiètìjší.
V oknì "Reference Monitor" provedeme zmìnu zobrazení kliknutím na tlaèítko "Output". Zajímat nás budou pøedevším položky YC Waveform a Vectorscope. Tento monitor tedy slouží k zobrazení tìchto grafù.

Tento efekt najdeme v oknì "Effects" v položce "Video Effects" a dále pak "Color Correction". Mùžeme také využít vyhledávaè hned v horní èásti tohoto okna a zadat název efektu. Aplikace pak spoèívá v kliknutí a pøetažení na blok videa. Pro zobrazení efektu pak vybereme v oknì "Effect Controls" tento efekt, rozklikneme ho, abychom se dostali do jeho nastavení.




Abychom si byli jisti, že korekce jsou takové, jaké si pøedstavujeme, je potøeba klip vyexportovat a zkontrolovat také na televizi.
Zdrojové video k procvièování: taekwondo
Zdrojové video k procvièování: atelier
Pokud bychom chtìli nasimulovat opravdový filmový vzhled, potøebovali bychom dosáhnout zobrazení klipu s dvìma èernými pruhy v okrajích obrazovky tak, aby byl vyvolán dojem širokoúhlého snímku. Za tímto úèelem bychom musli do projektu vložit tzv. "Black Video" (File -> New -> Black Video). Pøedpokládáme-li, že sestøíhané video je ve stopì 1, black video bychom vložili do stopy 2 a souèasnì také do stopy 3. Na obì tyto stopy s black video pak aplikujeme efekt "Crop" (Effects -> Video Effects -> Transform -> Crop). V nastavení tohoto efektu pak staèí navolit parametr "Top" a u druhé stopy parametr "Bottom" na hodnotu 80%.
Pokud chceme provést úpravu jasu a kontrastu nevystaèíme si pouze s efektem, který toto nastavení umožòuje. S takovou to úpravou se èasto stane, že se z klipu stane šedivá záležitost bez èerné a bílé barvy. Použijeme efekt nazvaný "Levels" (úrovnì). Tato funkce nám umožòuje provádìt zmìny a souèasnì nám zajistit, aby bílá, zùstala bílá a èerná èerná. Detaily ve svìtlech a stínech tak zùstanou. Pokud si tento efekt rozbalíme v oknì "Effect controls" a klikneme na "setup", objeví se nám dialogové okno s histogramem a nastavením. Tento graf nám ukazuje celou škálu odstínù od bíle po èernou a øíká nám, který odstín je v jakém množství ve snímku zastoupen.
Efekt "Color Balance" (Video Effects -> Adjust -> Color Balance). Slouží pro barevné korekce v klipu. V parametrech tohoto efektu nalezneme nastavení pro èervenou, zelenou a modrou složku barvy klipu, a to zvláš� pro tøi tñové rozsahy (svìtlá místa, støední tóny a stíny). Zatrhnutím položky "Preserve Luminosity" øíkáme, aby program zabránili zmìnám hodnot jasu v obraze pøi zmìnì barvy. Tím zachováme vyvážení tónù.
Pomocí efektu "Gaussian Blur" (Video Effects -> Blur & Sharpen -> Gaussian Blur) mùžeme provést zmìkèení obrazu podobné, jako je k vidìní napø. v telenovelách. Toto nastavení mùže, ale nemusí být žádoucí. Lépe, než aplikovat efekt na danou stopu je lepší si vytvoøit kopii stopy (tak aby identicky odpovídala originálu), na tuto novou stopu efekt aplikovat a poté zmìnit parametr "Opacity" podle potøeby.
Existuje ještì další zpùsob, jak vylepšit vzhled klipu. Provede se to tak, že video, které máme napø. ve stopì 1 zkopírujeme do stopy 2 tak, aby se dané dva úseky pøesnì pøekrývaly. Na video zkopírované do stopy 2 aplikujeme "Blend Mode" volbu "Soft Light", kterou najdeme v "Effect Control" jako standardní efekt "Opacity". Poté ještì mùžeme snížit tété stopì prùhlednost napø. na 70%
Zdrojové video k procvièování: utb