Gymnázium a Jazyková škola
s právem státní jazykové zkoušky Zlín

< zpět

Česká lingvistická olympiáda

Česká lingvistická olympiáda je každoroční soutěž v řešení lingvisticky orientovaných úloh pro studenty středních škol. Pro úspěšné vyřešení úloh je potřeba se pořádně zamyslet a pochopit, jak fungují nejrůznější jazykové jevy ve více či méně exotických jazycích.

A právě školní kolo této olympiády proběhlo 26. listopadu 2014 na naší škole. Celkem se zúčastnilo 8 studentek a studentů. Všichni statečně luštili zadané úkoly, které se týkaly maďarštiny, svahilštiny, estonštiny či jazyků, které dnes používá už jen hrstka mluvčích. Popisované jazyky není třeba znát, všechny údaje potřebné k vyřešení úloh jsou v nich obsažené. Úlohy vyžadovaly od studentů spíše analytické, logické a kombinatorické myšlení, a byly tak zajímavé nejen pro ty, kteří mají zálibu spíše v jazycích, ale i pro ty, kteří dávají přednost matematice, informatice nebo logice.

První místo obhájila z loňského roku Andrea Procházková (Č4.A), která nás na jaře 2014 reprezentovala i v celostátním kole, druhá skončila Petra Zikmundová (O8.A) a třetí se umístil Alexandr Hampl (Č4.A).

Všem děkujeme za účast. Vítězům blahopřejeme a věříme, že postoupí do regionálního kola v Olomouci.

Radka Wiesnerová

< zpět